Vragen en adviezen over de hond

Neusje weinig pigment

Pigment ondersteuning
 
De kleuren van je hond zijn vacht en huid worden genetisch bepaald en zijn sterk afhankelijk van het ras. Kleuren zijn niet te veranderen en dat hoeft ook helemaal niet. Gek zijn we toch wel met onze kwispelende vrienden! Op een natuurlijke manier het pigment ondersteunen wat van nature meegegeven is, brengt wel het beste boven. En daar is niets mis mee. Zo kun je de aanwezige roodtonen in de vacht van je boxer, teckel, setter, terriër, dog, poedel of spaniel intenser maken met caroteen uit wortels. Alle natuurlijke kleurpigmenten én de dichtheid en glans van de vacht hebben baat bij zeewier
 
neus
 
En de onbehaarde huiddelen bij ogen, lippen en neus worden sprekend donker met vlierbessen. Uw hond hoeft dan misschien geen showhond te worden. Maar uw hond mag er vast wel opperbest uitzien, als u dat zelf ook graag doet?!

Malafide hondenhandel

Wat is ‘malafide hondenhandel’ ?

 

‘Malafide hondenhandel’ is handel in honden die niet voldoet aan minimale welzijnseisen voor ouderdieren en pups. Deze handel is in de eerste plaats af te keuren omdat het welzijn van de honden er door wordt geschaad. Het leed van de ouderdieren is groot. Zij zien soms nooit het daglicht. Moederhonden produceren achter elkaar pups. Pups afkomstig uit deze handel zijn vaak ziek en tonen regelmatig gedragsmatige afwijkingen als angst, agressie, onzin delijkheid. In de malafide hondenhandel wordt niet gescreend op  erfelijke aandoeningen of rasoverdrijvingen.

 

Waardoor floreert ‘malafide hondenhandel’ ?

 

Mensen die op zoek zijn naar een hond, willen vaak snel en goedkoop een dier. Malafide fokkers hebben een grote hoeveelheid honden ‘op voorraad’ die ze voor lagere tarieven aanbieden. Voor een consument lijkt dit dus ideaal. Veel mensen wet en onvoldoende wat de aanschaf van een hond inhoudt, waar ze alert op moeten zijn en hoe minimale welzijnsvoorwaarden herkend worden. Wanneer men gaat kijken bij een nest, is het bovendien als gevolg van emoties moeilijk géén hondje mee te nemen. De meeste mensen hebben juist de neiging om een hondje te “redden” en houden daarmee deze malafide fok onbedoeld in stand.

Warm weer en honden

warmweer

 

Waarom is warm weer gevaarlijk voor honden?

 

Honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt dan wij mensen. Zij hebben slechts hun voetzolen en het hijgen waardoor ze overtollige warmte kwijt kunnen. Oververhitting ligt op de loer en het kan sneller gaan dan men denkt. Een oververhitte hond is gelukkig goed te herkennen, maar daar moet de eigenaar wel op bedacht zijn. Door goed op de hond te letten en door tijdig de eerste verschijnselen (erg hijgen, kwijlen, sloom worden ) te herkennen en er naar te handelen kunnen drama’s worden voorkomen.

 

Wat gebeurt er bij oververhitting?

 

De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond wordt sloom en zijn bewegingen worden trager. Hij kan zelfs weigeren op te staan. De lichaamstemperatuur loopt snel op en deze warmte is goed te voelen bij de binnenkant van de oren en de lippen. Wanneer de lichaams temperatuur oploopt tot 42 graden veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren dusdanig dat het bloed dik en stroperig wordt en daardoor niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

 

warmfiets

 

Fiets bij warmte niet met de hond
Fietsen in de zomer vormt een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een mooie zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Als uw hond wel gewend is aan het lopen naast de fiets, ga dan ’s ochtends of ’s avonds en niet midden op de dag.